Earth Hour kannustaa ilmastotekoihin

Kun WWF:n ilmastotapahtuma Earth Houria vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007 Australian Sydneyssä, ilmastoskeptikkoja kohtasi verrattain usein. Nyt reilut kymmenen vuotta myöhemmin tapahtuma on kasvanut maailmanlaajuiseksi kansanliikkeeksi, johon osallistui viime vuonna ihmisiä jo 188 maasta. Samalla vastaväitteet ihmisen kiihdyttämästä ilmastonmuutoksesta ovat vähentyneet huomattavasti. Osa puhuu jopa IPCC:n raportin jälkeisestä ajasta. Sillä viitataan hallitusten välisen ilmastopaneelin viime vuonna julkaiseman raportin herättämään tietoon ilmastonmuutoksen torjunnan kiireellisyydestä.

IPCC:n raportti osoitti, että ero kahden asteen ja puolentoista asteen lämpenemisskenaarioissa on merkittävä. Meidän on rajoitettava maapallon keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen, jotta voimme välttää erittäin vahingolliset seuraukset ihmisille ja luonnolle. Miten se tehdään?

Earth Hour on tunnettu pimeästä tunnista, kun miljoonat ihmiset, yritykset ja julkiset rakennukset ympäri maapalloa sammuttavat turhat valonsa tunniksi maaliskuun viimeisenä lauantaina. Kyseessä ei ole sähkönsäästötapahtuma vaan symbolinen ele, jolla näytämme huolen ilmastonmuutoksesta ja vaadimme päättäjiltä ripeitä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Viime vuonna Earth Houriin osallistui tavalla tai toisella 1,5 miljoonaa suomalaista.

Suomessa WWF kannustaa Earth Hourin aikaan ihmisiä tekemään ilmastoteon ruokalautasellaan valitsemalla lihan tilalle kasviksia tai kestävästi pyydettyä kalaa

IPCC:n raportti toteaa, että 1,5 asteen tavoitteeseen tuskin päästään ilman muutoksia ruokavalioissa. Tällä hetkellä me yksinkertaisesti syömme elintilan villiltä luonnolta ja kiihdytämme ilmastonmuutosta suurella lihankulutuksellamme. Suomalainen syö keskimäärin 81 kiloa lihaa vuodessa. Ympäristön kannalta määrää täytyy vähentää – punaista lihaa kannattaa syödä enintään kerran ja broileria muutaman kerran viikossa.

Olemme Suomessa onnekkaita, sillä meillä monet ruoka-alan yritykset ovat ymmärtäneet, että huomisen ateria on kasvispainotteinen. Markkinoille on tullut paljon uusia, herkullisia kasvispohjaisia ruokatuotteita. Toinen toistaan herkullisempia kasvis- ja kalaruokareseptejä on tarjolla kaikissa mahdollisissa viestintäkanavissa. Lihankulutusta voi siis vähentää herkullisuudesta tinkimättä. Minun onkin helppo sammuttaa valot lauantaina 30.3. kello 20.30 ja nauttia kasvisillallista kynttilänvalossa. Earth Houriin osallistuu myös paljon ravintoloita, joista saa hyvää, ilmastoystävällistä ruokaa. Kurkkaa tapahtumat sivulla www.earthhour.fi.

Kansalaisten jokainen ilmasto- ja ympäristöteko on tärkeä

1,5 asteen tavoite on kuitenkin niin vaativa, että muutoksia tarvitaan myös poliittisiin päätöksiin, esimerkiksi siihen mitä rahoitetaan, mihin kannustetaan ja mihin tarvitaan rajoittavaa lainsäädäntöä.

Onneksi sijoittajilla on tänä päivänä mahdollisuus valita kohteitaan myös tarkastellen yritysten vastuullisuutta. Kannattaa aktiivisesti kysyä, minkälaiset vastuullisen sijoittamisen käytännöt omalla varainhoitajalla on. Se on tätä päivää.

Kati Malmelin

Johtaja, yritysyhteistyö