Itämeri kaipaa hyviä ideoita

Itämeriprojektin rahoitushaku 2018 päättyy 30. syyskuuta.

Mitä voisimme tehdä Itämeren hyväksi? Tätä kysyy Ålandsbankenin Itämeriprojekti, joka rahoittaa hyviä ideoita Itämeren hyväksi tänä vuonna noin 360 000 eurolla.
“Haluamme korostaa, että Itämeriprojektissa rahoitamme myös hyviä ideoita, ei pelkästään jo käynnistyneitä projekteja tai vakiintuneita toimijoita”, sanoo Itämeriprojektin tuomariston puheenjohtaja Anne-Maria Salonius.“Jos sinulla on idea, joka voisi edistää Itämeren hyvinvointia, voit saada idean toteutettua Itämeriprojektin avulla”,Salonius jatkaa.

Viime vuonna Itämeriprojektissa käytiin muoviroskan kimppuun. Laite merialueiden siivoamiseksi muoviroskista sai pääpotin 70 000 euroa, ja muovia biohajoavilla pakkausmateriaaleilla korvaava projekti keräsi 50 000 euron rahoituksen. Mukaan mahtuu kuitenkin joka vuosi myös useita Pelle Peloton -ideoita sekä vaikkapa kasvatukseen ja viestintään liittyviä hankkeita. Myös digitaalisille innovaatioille on Itämeriprojektissa oma paikkansa.

Itämeriprojektin tuomaristossa niin ikään vaikuttava Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila peräänkuuluttaa ruokavaliokysymykseen liittyviä hankkeita.
“Noin 60 prosenttia Itämerta kuormittavasta ravinnejalanjäljestämme muodostuu ruokavaliosta, erityisesti liha- ja maitotuotteiden suosiosta”, sanoo Knuuttila.
Kesän 2018 ennätyshelteiden seurauksena myös ilmastonmuutos on ollut vahvasti esillä. Itämeren ravinnekuormituksella ja ilmastonmuutoksella on rajapinta suomalaisten kulutustottumuksissa.
“Hankkeet, jotka parantavat ravinnejalanjälkeämme ja ilmastonmuutoksen vastaista kehitystä muuttuvien kulutustottumusten seurauksena, ovat nyt erityisen tervetulleita”, sanoo Knuuttila.

Itämeriprojektin vuoden 2018 rahoituksen viimeinen hakupäivä on 30. Syyskuuta.

Lisätietoja:

Anne-Maria Salonius
Johtaja, Ålandsbanken Suomi
040 733 1106, anne-maria.saloinius@alandsbanken.fi

Crista Tammela
Viestintäjohtaja
040 646 3501, crista.tammela@alandsbanken.fi