Itämeriprojektin voittaja taistelee Itämeren muoviongelmaa vastaan

Ålandsbankenin Itämeriprojekti rahoittaa tänä vuonna muun muassa hankkeita Itämeren muoviongelman ratkaisemiseksi sekä digitaalisia innovaatioita. Itämeriprojektin rahoituksen saa yhteensä yhdeksän eri hanketta, jotka jakavat lähes 250 000 euroa.

”On ilahduttavaa nähdä kuinka monet yritykset, säätiöt, koulut ja yksityishenkilöt ovat kiinnostuneita Itämeren suojelusta. Hakemukset edustivat hyvin erilaisia ratkaisuja Itämeren pelastamiseksi ja projektien joukossa näkyi paljon uusia ajattelutapoja”, sanoo Anne-Maria Salonius, Ålandsbankenin Suomen liiketoiminta-alueen johtaja.

Muoviroskan keruulaite keräsi myös eniten ääniä

Muovijäte ja mikromuovi huolestuttavat ihmisiä. Tämä näkyi myös niistä 124 hakemuksesta jotka Itämeriprojekti vastaanotti. Huoli muovista näkyi myös yleisöäänestyksessä, sillä kilpailun voittaja sai 37 % äänistä. Yhteensä muoviaiheiset hankkeet, neljä kahdestatoista, keräsivät 64 % kaikista äänistä. Kilpailun voittanut projekti on muoviroskan keruulaite, jolla voidaan siivota suuria merialueita roskista.

“Muovin tuotanto on kasvanut nopeasti viime vuosikymmenten aikana. Muoviroskan osuus kaikesta Itämeren rannoilta kerätystä roskasta vaihtelee 30 ja 80 prosentin välillä. Merien muoviroska on merkittävä ympäristöongelma, sillä muovit ovat pitkäikäisiä, hajoavat pienemmiksi hiukkasiksi ja voivat sisältää haitallisia kemikaaleja. Muun muassa hajoavasta muoviroskasta lähtöisin oleva mikromuovi on erityisen haitallista, koska se soveltuu kokonsa puolesta monien merieliöiden, kuten lintujen, kalojen ja selkärangattomien ravinnoksi. Mikromuovipäästöjä syntyy myös kotitalouksissa ja liikenteessä”, sanoo Seppo Knuuttila, erikoistutkija Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksessa (SYKE) ja Itämeriprojektin tuomariston jäsen.

Kilpailun uuden kategorian, Digitaalisten innovaatioiden voittaja on John Nurmisen Säätiön joukkorahoitusalusta – Nutribute. Uuden kategorian tuomaristossa toimivat vahvistuksena Ilkka Paananen, Supercellin toimitusjohtaja sekä Niklas Zennström, Skypen perustaja.

”On rohkaisevaa nähdä että joukkoistamista käytetään nimenomaan Itämeren haasteiden ratkomiseksi. Moniin ideoihin tarvitaan tukea, ja digitaalinen alusta on hyvä tapa saattaa yhteen toimijoita ja nopeuttaa ideoiden toteuttamista. Nutributella on mahdollisuuksia luoda uusia yritysmahdollisuuksia ja puhdistaa Itämeri – odotan innolla heidän edistysaskeleiden seuraamista”, sanoo Niklas Zennström.

Yleisöäänestyksen voittajat sekä rahoituksen summa:

  • Sija 1:  Muoviroskan keruulaite, Clewat Oy 70 000 €
  • Sija 2:   Itämeri puhtaaksi muovista biohajoavilla pakkausvalinnoilla, Sulapac   50 000 €
  • Sija 3:   Nutribute – joukkorahoitusalusta, John Nurmisen Säätiö 15 000 €
  • Muut rahoitettavat projektit sekä rahoituksen koko:
  • Slemmernin lahti mikromuovittomaksi, Maarianhaminan kaupunki 35 000 €
  • Rannikko-observaatio, Helsingin yliopisto 35 000 €
  • Petokalakannan vahvistaminen, Ahvenanmaan Kalanhoitoyhdistys ry 5 000 €
  • Froodly Go, Froodly Oy 28 000 €
  • Nuori, sun ideat ja teot Itämeren hyväksi, Karjaan yhteiskoulu 3 500 €
  • Oppilaiden tutustuminen saaristoluontoon, Rauman freinetkoulu 4 100 €

Ålandsbanken on myös tukenut Itämerta ympäristöorganisaatioiden kautta, lahjoittamalla yhteensä 105 000 euroa WWF Suomelle ja Race For The Balticille. Vuodesta 1997 lähtien Ålandsbanken on lahjoittanut eri ympäristöprojekteille lähes 2 000 000 euroa.

TUOMARISTO
Anne-Maria Salonius, Itämeriprojektin tuomariston puheenjohtaja
Seppo Knuuttila, erikoistutkija Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksessa (SYKE)
Karl-Johan Lehtinen, ympäristöpäällikkö NEFCO:ssa (Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö)
Lotta Nummelin, toimitusjohtaja Itämerisäätiössä
Alf Norkko, Itämeren tutkimuksen professori Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla Helsingin yliopistossa.