Japanilaisilla fermentointiopeilla maaperän ravinnepäästöjen kimppuun

Boka-Shi Finland Oy:n kehittämässä hankkeessa Itämeren suojeluun tartutaan uudella mutta ikiaikaisella menetelmällä: fermentoinnilla. Japanilaisen bokashi-perinteen pohjalta on kehitetty biofermentointiprosessi, jonka avulla maatalouden ravinnepäästöjä pyritään leikkaamaan merkittävästi. Menetelmässä yhdistyvät täysin luonnonmukainen kierrätys ja moderni maaperänhoito.

Fermentointiprosessissa käsitellään biojätettä niin, että lopputuloksena syntyy ravinteikasta multaa, lannoiteliuosta ja biohiiltä. Näiden yhdistelmällä voidaan parantaa viljelymaan rakennetta ja pidätyskykyä sekä luoda hiilinieluja. Biohiili vapauttaa ravinteita hitaasti, mikä pidentää lannoitusväliä ja estää ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin. Näin suojellaan paitsi peltoja myös Itämerta.

Menetelmä on osoittautunut lupaavaksi myös taudinaiheuttajien torjunnassa. Biofermentointiliuoksella voidaan poistaa ei-toivottuja bakteereja, sieniä ja homeita esimerkiksi pilaantuneista juureksista ja hedelmistä. Tämä nopeuttaa maaperän palautumista ja mahdollistaa sen aiempaa nopeamman hyötykäytön, mikä on tärkeää kestävän kehityksen ja taloudellisuuden näkökulmasta.

Hankkeen tuotoksia toimitetaan muun muassa Qvidjan koetiloille sekä Helsingin yliopiston kenttäkokeisiin, joissa tutkitaan materiaalien ravinnepitoisuuksia ja vaikutuksia maaperän terveyteen. Fermentoinnin pilottivaihe on jo käynnissä, ja tavoitteena on laajentaa toimintaa Ahvenanmaalle sekä löytää tuotantotiloja, kuten Ålands Trädgårdshallenin yhteydestä.

Itämeriprojektilta saatu rahoitus mahdollistaa sekä pilotin laajentamisen että laboratoriotutkimusten jatkamisen.

”Rahoitus auttaa meitä ylittämään pilotointivaiheen ja tukee tutkimuksen taloudellista toteutusta”, kertovat hanketta koordinoivat Christina Liljerot ja Kenneth Kumenius-Liljerot.

Jaa somessa

Arkisto