Pohjoismaiset innovaatiot esillä Sustainable Brands Oceans -konferenssissa yhdessä Ålandsbankenin kanssa

Ålandsbanken osallistui viime viikolla Portugalin Portossa järjestettyyn Sustainable Brands Oceans -konferenssiin yhdessä merten hyvinvointia edistäviä innovaatioita kehittäneiden pohjoismaisten yritysten kanssa. Tavoitteena oli keskustella uusien ideoiden merkityksestä merten hyvinvoinnissa ja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

– Rahoitamme vuosittain Itämeren hyvinvointia edistäviä hankkeita, ja haluamme myös auttaa näitä hankkeita menestymään maailmalla ja skaalaamaan ratkaisujaan. Siksi halusimme tuoda ne myös osaksi kansainvälistä keskustelua tästä merkittävästä aiheesta, Ålandsbanken Suomen johtaja Anne-Maria Salonius kertoo.

Ålandsbankenin lisäksi innovaatioiden merkityksestä oli mukana keskustelemassa kolme Itämeriprojektin rahoittamaa suomalaista yritystä: ilmasta proteiinia valmistava Solar Foods, muovia kompostoitavalla ja mikromuovittomalla materiaalilla korvaava Sulapac sekä Clewat Oy, joka kehittää ja valmistaa laitteita, joilla pystytään puhdistamaan vesistöistä esimerkiksi öljyä, muovia, roskia ja levää.

– Sustainable Brands Oceans -konferenssi oli hieno mahdollisuus keskustella merimuovin vähentämiseksi tehtävästä yhteistyöstä ja Clewatin innovaation kasvavasta roolista useiden maailman johtavien tahojen kanssa. Ålandsbanken tekee upeaa työtä nostaessaan esille pohjoismaisia cleantech Start-uppeja, sanoo Clewat Oy:n toimitusjohtaja Janne Saarikko.

– Konferenssi tarjosi loistavan tilaisuuden vaihtaa näkemyksiä innovaatioiden merkityksestä merten hyvinvoinnin edistämisessä muiden edelläkävijäyritysten kanssa ja päästä kertomaan omasta materiaali-innovaatiostamme, joka on kehitetty maailman muoviroskaongelman ratkaisemiseen, Sulapacin Antti Valtonen kertoo.

Lisäksi mukana oli ruotsalainen startup Doconomy, joka toimii Ålandsbankenin kumppanina ympäristövaikutuksista kertovan Åland Indexin tarjoamisessa muille pankeille.

– On hienoa olla mukana osoittamassa maailmalle, yhdessä näin monen lahjakkaan ja innovatiivisen toimijan kanssa, mitä voidaan yhdessä tehdä suurten haasteidemme ratkaisemiseksi, kertoo Doconomyn perustaja Mathias Wikström, joka edusti yhtiötä konferenssissa.

Rahoitusta merten tilaa parantaville innovaatioille

Ålandsbanken on rahoittanut Solar Foodsin, Sulapacin ja Clewat Oy:n toimintaa Itämeren tilan parantamiseen keskittyvän Itämeriprojektinsa kautta. Pankin tavoitteena on aikaansaada muutos Itämeren tilaan ja tukea merensuojeluun keskittyviä hankkeita.

– Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoituksella oli Clewatin tarinan alussa valtavan suuri merkitys innovaattorillemme ja perustajallemme Johannes Myllykoskelle ja olemme siitä todella kiitollisia, toteaa Saarikko.

– On upeaa, että Ålandsbanken panostaa merten hyvinvointia edistävien innovaatioiden rahoittamiseen ja on myös kiinnostunut seuraamaan ideoiden kehittymistä ja viestimään niistä. Meille Itämeriprojektin rahoitus mahdollisti tehtaamme suunnittelutyön aloittamisen, kertoo Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka.

Ålandsbanken jakaa rahoitusta Itämeren tilaa edistäville hankkeille vuosittain Itämeriprojektin kautta. Tähän mennessä Ålandsbanken on tukenut organisaatioiden työtä ympäristön hyväksi 2 300 000 eurolla.

– Innovaatioiden merkitys merten hyvinvoinnin edistämisessä on keskeinen. On hienoa, että Ålandsbanken aktiivisesti edistää keskustelua aiheesta ja tukee uusien ideoiden tuomista käytäntöön, Sulapacin Antti Valtonen sanoo.

Vuoden 2019 rahoitushaussa jaossa on ennätyssumma rahaa, jopa 500 000 euroa.

– On upeaa seurata Solar Foodsin, Sulapacin ja Clewatin kaltaisten rahoittamiemme tahojen kehitystä ja menestystä, Salonius kommentoi.

Suojelutyö osana pankin vastuullisuusstrategiaa

Ålandsbanken Suomen johtaja Anne-Maria Salonius kertoi konferenssissa pitämässään keynote-puheenvuorossaan pankin mahdollisuuksista merten hyvinvoinnin edistämisessä.

Ålandsbanken on tehnyt vuosia vaikuttavaa työtä Itämeren hyväksi. Itämeriprojektin lisäksi pankilla on maailman ensimmäinen ympäristöystävällisestä materiaalista valmistettu maksukortti Itämerikortti, joka käyttää ostosten hiilijalanjäljen laskemiseen kaikille pankeille tarjottavaa Åland Index -laskentajärjestelmää. Innovaation ansiosta Ålandsbanken on saanut kutsuja YK:n ympäristökokoukseen konkreettisena esimerkkinä Pariisin sopimuksen implementoimiseksi.

– Itämeriprojekti on tärkeä osa vastuullisuusstrategiaamme, ja vastuullisuus on muutenkin organisaatiossamme ja toiminnassamme vahvasti läsnä. Meillä on esimerkiksi ensimmäinen Joutsenmerkin saanut suomalainen korkorahasto – Ålandsbanken Green Bond ESG, Salonius avaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja: Anne-Maria Salonius

Anne-Maria Salonius johtaja, Ålandsbanken Suomi p. +358 40 733 1106

Jaa somessa

Arkisto