Kemiönsaaren luonto ry – Itämeriprojektin 2024 voittajat esittäytyvät

Kemiönsaaren luonto ry

Nimi: Otto Bruun 

Titteli: varapuheenjohtaja, Kemiönsaaren luonto ry 

 

1. Kerro ensin, millainen on sinun Itämeresi?  Mitä Itämeri merkitsee sinulle? 

Itämeri on Kemiönsaarelta katsottuna lähellä ja kaikkialla. Itämeri on menneisyyden, nykyisyyden ja hyvän tulevaisuuden kiistaton keskeinen tekijä.  

Itämeri on minulle myös henkilökohtaisesti tärkeä, sekä ulko- että sisäsaariston luonnon että saaristokulttuurin kautta. Itämeren huono tila ja rehevöityminen huolettavat ja sen jäljet näkyvät paikallisesti joka päivä.  

Toiminnan kautta Itämeren tulevaisuuteen voi suhtautua toiveikkaasti: teen yhdessä muiden kanssa voitavani Itämeren tulevaisuuden puolesta. Jos haluat olla mukana ja vahvistaa muutosvoimaamme, voit liittyä jäseneksi yhdistykseemme, tai muihin rannikkoseudun Suomen luonnonsuojeluliiton tai Natur och Miljö -yhdistyksen paikallisyhdistyksiin. Jäsenet mahdollistavat pitkäjänteisen työskentelyn Itämeren hyväksi.  

2. Itämeriprojekti rahoittaa hyviä ideoita ja toimintaa Itämeren tilan edistämiseksi. Millainen on projektinne idea? Miten se edistää Itämeren tilaa? 

Kemiönsaaren kunta viettää 700-vuotisjuhlavuotta vuonna 2025. Juhlimme Kemiönsaaren luontoa kampanjalla ”700 hehtaaria luontotekoja Saaristomeren hyväksi”. Hankkeen ydin on paikallinen yhteistoiminta Itämeren tilan parantamiseksi. Yritämme projektissamme tehdä näkyväksi maaekosysteemien ja maankäytön vaikutuksia Itämereen, sekä kannustaa mahdollisimman monia pysyviin parannustoimiin.  

Saaristomeren valuma-alueella ravinteiden hajakuormitus on edelleen suurta, joten maaomistajiin sekä maa- ja metsätalouden toimijoihin vaikuttaminen on keskeistä. Kampanjan tuella ja yhteistyökumppanien avulla voidaan suojella myös yksityisiä merialueita. Kaikki halukkaat pääsevät mukaan hankkeeseen esimerkiksi ennallistamisen talkootoiminnan kautta. Vuoden lopussa juhlimme yhdessä hankkeen saavutuksia ja konkreettisia luontotekoja. Hanke edistää Itämeren tilaa vähentämällä ravinnekuormitusta ja turvaamalla Itämeren ja rannikkoseutujen luonnon monimuotoisuutta.  

3. Mitä Itämeriprojektin rahoitus merkitsee teille? 

Itämeriprojektin rahoitus mahdollistaa hankkeen ja vahvan panostuksen siihen juhlavuoden aikana. Se mahdollistaa myös lisärahoituksen hakemisen, koska vahva pohja varmistaa hankkeen toteutumisen. Pienelle yhdistykselle merkittävän rahoituksen saaminen on suuri luottamuksen osoitus.  

Jos hanke johtaa konkreettisiin luontotekoihin, on rahoitus ollut tärkeä tekijä.  

4. Oletko tutustunut muihin Itämeriprojektin tänä vuonna rahoittamiin hankkeisiin? Lähetä terveisiä suosikkiprojektillesi! 

Olemme olleet innoissamme Helsingin Perinnepurjehtijat ry:n hankkeesta, joka mahdollistaa taloudellisesti heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten osallistuminen Puosun purjelaivaleirille kesällä 2024.  

On mahtavaa ja hyvin innostavaa, että Itämeren saavutettavuus mahdollistetaan kaikille nuorille taloudellisesta asemasta riippumatta. Tämä toiminta innostaa myös meitä pohtimaan tapahtumiemme saavutettavuutta ja myös lasten ja nuorten roolia. Perinnepurjehtijoiden hanke tuntuu kertovan, että Itämeri kuuluu kaikille. Uskomme, että sitä asennetta tarvitaan myös meren tilan parantamisessa.  

Jaa somessa

Categories

Archive