Ålandsbanken Abp: Saaristomeren suurin yksityinen merensuojelualue Gullkronan on Ålandsbankenin Itämeriprojektin ja BSAG:n yhteistyön tulos
Ålandsbanken Abp
Lehdistötiedote
31.10.2022
Saaristomeren suurin yksityinen merensuojelualue Gullkronan on Ålandsbankenin Itämeriprojektin ja BSAG:n yhteistyön tulos
Ålandsbankenin Itämeriprojekti on rahoittanut Elävä Itämeri -hanketta 325 000:lla eurolla vuodesta 2019
Itämeren monimuotoisuuden edistäminen otti merkittävän askeleen eteenpäin, kun Gullkronaan perustettiin Saaristomeren suurin yksityinen merensuojelualue. Hiljattain perustettu Gullkronan merellinen suojelualue on laajuudeltaan 4 800 hehtaaria. Itämeren yksityiset suojelualueet ovat kooltaan keskimäärin noin 280 hehtaaria. Kyseessä on siis huomattavan mittakaavan panostus, jolla edistetään Itämeren hyvinvointia. Suojelun myötä Nauvon eteläpuolella Paraisilla sijaitsevalla Gullkronan merialueella kielletään vesiviljely, merihiekan nosto ja muu merenpohjan voimakas muokkaaminen. Alueella kasvavaa meriajokasniittyä suojellaan ankkurointikiellolla. Lintujen rauha on turvattu pesimäaikaisella liikkumisrajoituksella pesimäluotojen ympärillä.
Gullkronan merensuojelualue on Itämeren suojeluun keskittyvän Baltic Sea Action Group -säätiön (BSAG) ja Ålandsbankenin vastuullisuusohjelman Itämeriprojektin monivuotisen yhteistyön tulos. Itämeren meriluonnon monimuotoisuuteen keskittyvä Gullkronan suojelualue on osa BSAG:n perustamaa Elävä Itämeri -hanketta, joka käynnistyi vuonna 2019, kun hanke sai Ålandsbankenin Itämeriprojektilta 80 000 euron käynnistysrahoituksen. Ålandsbanken on Elävä Itämeri -hankkeen ainoa rahoittaja ja vahvistanut hankkeen rahoituksen neljänä peräkkäisenä vuotena yhteensä 325 000 euron edestä.
“Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoitus ja strateginen kumppanuus on ollut ratkaisevan tärkeässä roolissa Itämeren monimuotoisuuden suojelutyössämme, joka nyt konkretisoituu Gullkronan merellisen suojelualueen myötä”, sanoo BSAG:n projektipäällikkö Anna Klemelä.
Itämeriprojektin tuomariston puheenjohtaja ja Ålandsbanken Suomen johtaja Anne-Maria Salonius korostaa suojelutyön pitkäjänteisyyttä.
“Elävä Itämeri -hanke puhutteli meitä alusta alkaen, sillä se nosti esille tuolloin vähemmän tunnettua meriluonnon monimuotoisuuden teemaa. Hankkeen tavoitteena on myös kehittää suojelupolkuja, jotta arvokkaiden alueiden suojelu olisi niitä omistaville yksityisille tahoille nykyistä helpompaa ja selkeämpää. Tämä on erityisen tärkeää, sillä tutkimusten mukaan suuri osa suojelua kaipaavista arvokkaista alueista sijaitsee yksityisillä vesialueilla”, Salonius sanoo.
Elävä Itämeri -hanke tekee tiivistä yhteistyötä vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelman VELMU:n kanssa. Hankkeessa ovat olleet mukana myös Suomen ympäristökeskus, Metsähallitus, Tvärminnen eläintieteellinen tutkimusasema, Åbo Akademi, ELY-keskus sekä ympäristöministeriö.
Lisätietoja:
Anne-Maria Salonius, johtaja, Ålandsbanken Suomi, Puh +358 40 733 1106
Anna Klemelä, meriluonnon monimuotoisuuden projektipäällikkö, Baltic Sea Action Group
anna.klemela@bsag.fi, +358 44 376 7511
Jaa somessa
Search for article
Latest
- Hopeakylkisen eväkkään hyvinvointi heijastelee koko Itämeren kuntoa
- Itämeriprojektin hankkeet kannattelevat ekosysteemin tukipilareita
- Rehevöityminen on yksi Itämeren suurimmista ongelmista – näin Itämeriprojektin rahoittamat hankkeet torjuvat sitä
- Helsingin Perinnepurjehtijat ry – Itämeriprojektin 2024 voittajat esittäytyvät
- Maarianhaminan kaupunki – Itämeriprojektin 2024 voittajat esittäytyvät
Categories
- News (8)
- Funding recipients (1)