Itämeriprojektin hankkeet kannattelevat ekosysteemin tukipilareita
Rakkohauru on Itämeren elinvoiman salainen sankari, joka ylläpitää monien eliöiden elinympäristöä ja suojelee meren monimuotoisuutta.
Rakkohauru on pitkä ja ruskea, Itämeressä yleinen ja arkiselta vaikuttava levä. Sen merkitys alueelle ja Itämeren muulle eliöstölle on kuitenkin valtava.
Rakkohauru esimerkiksi muodostaa niin sanottuja levämetsiä, jotka toimivat elintärkeinä suojapaikkoina sekä ruokailu- ja lisääntymisalueina monille eläimille ja kasveille.
Näissä levämetsissä viihtyvät niin pienet äyriäiset kuin kalatkin, ja ne toimivat myös monien merilintujen ruokailualueina.
Lisäksi rakkohaurumattojen suojaama elinympäristö tarjoaa suojaa ja ravintoa pienille eliöille, kuten katkoille ja planktonille, jotka ovat tärkeitä ravintoketjun osia.
Vaatimattomalta näyttävä levä auttaa myös pitämään meriveden ravinteita tasapainossa ja estää haitallisten leväkukintojen syntymistä.
Rakkohauru onkin avainlaji, mikä tarkoittaa sitä, että sen rooli ekosysteemissä on suuri verrattuna muihin lajeihin. Se ei ole ainoastaan yksi levä muiden joukossa, vaan sen olemassaolo tukee laajasti koko Itämeren alueen monimuotoisuutta.
Jos avainlaji häviää, sen mukana katoaa myös monia muita lajeja, jotka ovat riippuvaisia avainlajin tarjoamista resursseista. Tämä voi radikaaliin muutokseen ekosysteemissä tai jopa sen romahtamiseen.
Vaikka rakkohauru on sopeutunut Itämeren olosuhteisiin, se on altis ilmastonmuutoksen ja rehevöitymisen vaikutuksille. Meren lämpeneminen ja suolapitoisuuden muutokset voivat vaarantaa sen elinolosuhteet.
Itämeriprojektin rahoittamat hankkeet tähtäävät kaikki Itämeren hyvinvoinnin parantamiseen.
Yksi laajimmista hankkeista on Itämeriprojektin pitkäaikaisen kumppani Baltic Sea Action Groupin Elävä Itämeri, joka pyrkii suojelemaan yksityisessä omistuksessa olevia vesialueita, joilla myös rakkohauru elää.
Myös vedenlaadun heikkeneminen ja sen ravinnekuorma voivat häiritä rakkohaurun elinvoimaisuutta ja johtaa sen vähenemiseen.
Itämeriprojektin kumppani John Nurmisen Säätiö onkin hankkeillaan vähentänyt muun muassa maatalouden vesistöihin aiheuttamia ravinnevalumia, jotka lisäävät vesien lämpenemistä ja rehevöitymistä.
Samoin tekee rahoitusta keväällä 2024 saanut, uudistavan maatalouden menetelmiä edistävä Oy Lykkan Ab, jonka tavoitteena on vähentää maatalouden fostori- ja typpipäästöjä.
Itämeriprojekti on vuosien mittaan rahoittanut runsaasti hankkeita, joiden tavoitteita ja saavutuksia voidaan selvästi mitata, mutta pyrimme myös tukemaan lasten ja nuorten kasvamista tiedostaviksi aikuisiksi.
Lähentämällä uuden sukupolven suhdetta Itämereen ja lisäämällä tietoutta sen tilasta nuorten keskuudessa, pidämme huolta siitä, että meillä on myös tulevaisuudessa ihmisiä, jotka välittävät lähimeremme hyvinvoinnista.
Tällaisia ympäristökasvatuksellisia hankkeita ovat esimerkiksi monivuotinen, yhdessä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa toteutettu Siisti Biitsi sekä keväällä 2024 rahoitusta saanut, Ari Heinilän ohjaama Itämeri-aiheinen elokuva Minun mereni – Mitt hav, jota on esitetty kouluissa ympäri Suomen.
Työmme jatkuu edelleen ja pian käsillä on taas uusi rahoitushakukierros. Miten sinä voisit suojella rakkohaurua ja muita Itämeren lajeja
Tutustu rahoituksen hakuohjeisiin täällä.
Jaa somessa
Search for article
Latest
- Hopeakylkisen eväkkään hyvinvointi heijastelee koko Itämeren kuntoa
- Itämeriprojektin hankkeet kannattelevat ekosysteemin tukipilareita
- Rehevöityminen on yksi Itämeren suurimmista ongelmista – näin Itämeriprojektin rahoittamat hankkeet torjuvat sitä
- Helsingin Perinnepurjehtijat ry – Itämeriprojektin 2024 voittajat esittäytyvät
- Maarianhaminan kaupunki – Itämeriprojektin 2024 voittajat esittäytyvät
Categories
- Funding recipients (1)
- News (8)