Muoviroskasuodatin, ilmasta valmistettavaa ruokaproteiinia ja biohajoavia pakkauksia – mikä Itämeri-innovaatio palkitaan tänä vuonna?

Kahdeksatta kertaa järjestettävä Itämeriprojektin rahoitushaku 2022 käynnistyy 5.12.2022 ja on avoinna 15.2.2023 asti. Itämeriprojekti on Ålandsbankenin ympäristötyötä, jonka tavoitteena on löytää uusia ideoita ja innovaatioita Itämeren tilan parantamiseksi.

Saastuneen merialueen tilanne on viime vuosina parantunut, mutta se tarvitsee edelleen kaiken mahdollisen avun.

”Uskon, että meillä yrityksenä voi olla laajempi merkitys yhteiskunnalle ja ympäristölle. Siksi haluamme kannustaa etsimään uusia ideoita Itämeren tilan parantamiseksi ”, sanoo Ålandsbankenin Suomen johtaja ja Itämeriprojektin tuomariston puheenjohtaja Anne-Maria Salonius.

 

Muovitonta lunta ja hajoavia pakkauksia

Vuodesta 2015 lähtien Ålandsbankenin Itämeriprojekti on rahoittanut Itämeren hyvinvointia edistäviä innovaatioita ja hankkeita lähes 4 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna jaossa on jopa 550 000 euroa.

“On ollut hienoa huomata, millaisia Itämerta hyödyttäviä ideoita startup-yrityksissä on syntynyt. Jotkut ovat olleet kuin suoraan tulevaisuudesta”, sanoo Salonius ja viittaa ilmasta ruokaproteiinia valmistavaan Solar Foodsiin.

Solar Foods sai Itämeriprojektilta 50 000 euron rahoituksen vuonna 2018.

Rahoitusta ovat saaneet myös muun muassa biohajoavia pakkauksia valmistava Sulapac sekä Clewat Oy:n fossiilisista polttoaineista vapaan lumensulatuslaitteen kehitystyö. Laite, joka suodattaa tuhansia kiloja roskaa ja miljoonia muovipartikkeleita Itämereen ajettavasta kaupunkilumesta on ollut jo muutamana talvena koekäytössä Helsingin kaupungilla ja sen toimintaan on oltu tyytyväisiä.

 

Meren monimuotoisuus on tärkeä teema

Itämeren monimuotoisuuden edistäminen otti merkittävän askeleen eteenpäin syksyllä 2022, kun Gullkronaan perustettiin Saaristomeren suurin yksityinen merensuojelualue. Gullkronan merensuojelualue on Itämeren suojeluun keskittyvän Baltic Sea Action Group -säätiön (BSAG) ja Itämeriprojektin monivuotisen yhteistyön tulos. Itämeren meriluonnon monimuotoisuuteen keskittyvä Gullkronan suojelualue on osa BSAG:n perustamaa Elävä Itämeri -hanketta, joka käynnistyi vuonna 2019, kun hanke sai Itämeriprojektilta 80 000 euron rahoituksen. Ålandsbanken on Elävä Itämeri -hankkeen ainoa rahoittaja ja vahvistanut hankkeen rahoituksen neljänä peräkkäisenä vuotena yhteensä 325 000 euron edestä.

“Itämeriprojektin rahoitus ja strateginen kumppanuus on ollut ratkaisevan tärkeässä roolissa Itämeren monimuotoisuuden suojelutyössämme, joka nyt konkretisoituu Gullkronan merellisen suojelualueen myötä”, sanoo BSAG:n projektipäällikkö Anna Klemelä.

Itämeriprojekti on Itämerityötä tekevien John Nurmisen Säätiön, BSAG:n ja WWF:n virallinen yhteistyökumppani ja osa Itämeriprojektin vuosittaisesta rahoituksesta kohdistetaan pitkäaikaiskumppanuuksiin.

“Itämeriprojektissa haemme sekä innovaatioita että jatkuvuutta ja edesautamme toimintaa Itämeren hyväksi”, sanoo Anne-Maria Salonius.

 

Näin haet rahoitusta:

  • Itämeriprojektin vuoden 2022 rahoitushaku on avoinna 5.12.2022 – 15.2.2023. Rahoituksen saneet projektit julkistetaan keväällä 2023.
  • Hakemus jätetään Itämeriprojektin verkkosivuilla:https://rahoitushakulomake.itameriprojekti.fi/
  • Ennen hakemuslomakkeen täyttämistä käy huolellisesti läpi esimerkkihakemus ja varmista, että olet valmistellut tiiviin ja selkeän vastauksen kaikkiin kysymyksiin.
  • Hakemusta ei ole mahdollista muokata sen lähettämisen jälkeen.
  • Tuomaristo pyytää tarvittaessa lisätietoa hakemukseen.

 

Lisätietoja:

Anne-Maria Salonius
johtaja, Ålandsbanken Suomi
+358 40 733 1106
anne-maria.salonius@alandsbanken.fi

Katso kampanjavideo täältä.

Jaa somessa

Categories

Archive