Ahvenanmaan siivous – 10 000 €

Ahvenanmaan siivous – roskattoman saaren puolesta! – 10 000 €

Ahvenanmaan siivous – roskattoman saaren puolesta!

1. Projektin nimi ja sen toteuttaja

Ahvenanmaan siivous – roskattoman saaren puolesta!

Ålands Natur & Miljö r.f.

2. Ongelman kuvaus

Maailman meriin dumpataan vuosittain miljoonia tonneja roskaa, joka pikkuhiljaa kasautuu valtaviksi, suurimmissa merissä kelluviksi muovipyörteiksi. Meriroskaongelma on herättänyt vuosi vuodelta enemmän huomiota, ja tutkijoiden varoitusten mukaan vuonna 2050 merissä on jo enemmän muovia kuin kaloja. Ahvenanmaa ei ole poikkeus. Pitkin rannikkoamme, siellä missä ihmiset ja veneet liikkuvat, on myös roskaa ja vuoden lämpimällä puolikkaalla paikat, joissa ei vierailla, ovat harvassa.  Luontoon jäävät roskat ovat enimmäkseen muovisia kertakäyttötuotteita, ruoka- ja makeispakkauksia, kertakäyttögrillejä, tupakantumppeja, styroksia, tölkkejä sekä lasi- ja muovipulloja.

Muovi hajoaa pikkuhiljaa mikromuoveiksi ja kulkeutuu järviin ja meriin, joissa se päätyy kalojen ravintoon, ja sitä kautta vuorostaan kalaa syövien ihmisten elimistöön. Jätteet eivät kuulu luontoon, ja niistä saattaa jopa levitä ympäristölle haitallisia aineita. Noin 80 % roskasta on lähtöisin maalta: tasoa alempana sijaitseva meri toimii roskan vastaanottajana, ja kun kertymistä on tapahtunut, on asialle vaikea enää tehdä mitään. Toukokuussa 2018 järjestetyssä siivouspäivässä kerättiin kahden tunnin aikana yli 100 kiloa roskaa Maarianhaminan rantakaistaleelta.

3. Mihin projekti tähtää? / Miltä ratkaisunne näyttää?

Ahvenanmaan siivous -projektin avulla haluamme paitsi koordinoida ja tukea vapaaehtoisten toimia ympäri Ahvenanmaata, myös tehdä töitä roskaantumisen ennaltaehkäisemiseksi. Aiomme kartoittaa ja dokumentoida miltä roskatilanne näyttää juuri nyt, ja myös seurata siivouksen etenemistä interaktiivisen web-pohjaisen roskakartan avulla, johon vapaaehtoisryhmät voivat itse täyttää keräämiensä roskien määrän

Tuotamme lyhyitä animoituja opetusvideoita, jotka kuvaavat roskien elinkaarta ja vaikutusta luontoon ja eläimiin. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta siitä, että roskaaminen on jatkuva ongelma, ja että voimme käydä siivoustalkoisiin yhdessä ja olla ylpeitä roskattomasta saarestamme.

4. Miten projekti myötävaikuttaa Itämeren tilan parantamiseen?

Roskaaminen, ja ennen kaikkea muoviroskista syntyvä mikromuovi on ongelma myös Itämeressä. Ahvenanmaa sijaitsee keskellä merta, ja meidän pitäisi näyttää hyvää esimerkkiä  vähentämällä vahingollisten aineiden ja muovien pääsyä hauraaseen meriympäristöön. Itämeri voi huonosti useista eri syistä, eikä roskaaminen saisi olla yksi niistä.

Jaa somessa

Kategoriat

Arkisto