BagIt – 9 500 €

BagIt – 9 500 €

Muovipussit pois Itämerestä ainutlaatuisen paperikassin avulla.

1. Projektin nimi ja sen toteuttaja

BagIt (ECOMBO BAG) on kahden intohimoisen nuoren yrittäjän, Nora Östmanin ja Maximilian Popovicin yritys. Kaikki sai alkunsa, kun perustimme lukioaikoina Nuori Yrittäjyys-ohjelmassa yrityksen, jonka tavoitteena oli vähentää muovinkulutusta. Lukion jälkeen päätimme jatkaa ideamme kehittämistä, ja ennen kaikkea kantaa kortemme kekoon sen puolesta, etteivät maamme meret ja järvet hautaudu muoviin.

2. Ongelman kuvaus

Nyky-yhteiskunnassa yhä useammat ihmiset ovat havahtuneet ympäristötietoisuuteen, ja haluavat osaltaan olla mukana muuttamassa maailmaa paremmaksi. Yksi ajankohtaisimmista ympäristöongelmistamme on muovin liikakäyttö, eikä vähiten perinteisten muovikassien vuoksi: Suomessa käytetään vuosittain noin 200 muovipussia asukasta kohden, ja muovipussien elinkaari on usein lyhyt – tutkimusten mukaan 90:ää prosenttia muovipusseista käytetään vain kerran.

Nykyaikaisten muovipussien valmistuksessa käytetään ainetta nimeltä polyeteeni, joka valmistetaan etanolista. Etanoli on biologisesti hajoava uusiutuva raaka-aine, mutta luonnollisesta alkuperästään huolimatta polyeteeni ei ole biologisesti hajoavaa muovia. Yhä useammat yrittävät tästä johtuen vähentää muovipussien käyttöä muun muassa siirtymällä käyttämään kangaskasseja, ja jopa kaupat tukevat tätä kehitystä muovipussien hintoja korottamalla. Tästä saa alkunsa toinen ongelma: miten korvata muoviset roskapussit, kun nykyiset paperipussit ovat tarkoitukseen hankalia?

3. Mihin projekti tähtää? / Miltä ratkaisunne näyttää?

Meriin on tähän mennessä päätynyt jo noin 269 000 tonnia muovia, ja laskelmien mukaan vuonna 2050 merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Tämä koskee myös Itämerta. Asian tiedostaminen aiheutti meissä niin voimakkaan reaktion, että päätimme kehittää ratkaisun, jolla voisimme myötävaikuttaa siihen, ettei Itämeri täyty muovista.

Tavoitteenamme on korvata olemassa olevat muovi- ja paperikassit. Tavoitteen saavuttamiseksi olemme esitelleet paperikassin, jonka tilavuus on sama, kuin kaupan tämä hetkisissä paperipusseissa, mutta joka kestää kosteutta paremmin, kuin nykyisin markkinoilla olevat kompostoituvat pussit, koska mielestämme hyvän kassin tulee kestää painoa ja kosteutta. Bagitin kassit eivät sisällä polyeteeniä, vaan ovat biohajoavia, uusiutuvia ja uusiokäytettäviä. Nykyään ei vielä ole saatavilla paperikasseja, jotka sopisivat kätevästi sekä ostos- että roskapusseiksi. Perinteisenmalliset ostoskasseiksi tarkoitetut paperikassit ovat epäsopivia roska-astioihin, ja roskapusseiksi sopivista paperipusseista puuttuu kädensijat. Ainutlaatuista tuotettamme voit hyödyntää muun asioinnin lisäksi myös roskahuollossa, samalla kun myötävaikutat Itämeren hyvinvointiin muovinkulutusta vähentämällä.

4. Miten projekti myötävaikuttaa Itämeren tilan parantamiseen?

Kun ruotsalaiset alkavat käyttää Bagitin kasseja muovipussien sijaan, Itämereen ja myös muihin meriin päätyvän muovijätteen määrä vähenee, mikä seurauksena ihmisten eläimille ja luonnolle aiheuttama haitta pienenee. Bagitille on myös itsestään selvää, että talkoisiin on osallistuttava useammalla kuin yhdellä tavalla, ja lahjoitammekin yrityksen tekemästä voitosta 10 % erilaisille organisaatioille, jotka tekevät päivittäistä työtä Itämeren tilan parantamiseksi.

Jaa somessa

Kategoriat

Arkisto