Clewat Oy – 130 000e

Clewat kehittelee laittteita merten ja vesialueiden puhdistamiseen. Clewatin kehittelemän uuden ja innovatiivisen lumensulatuslaitteen etu on siinä, että lumensulatus itsessään on hiilidioksidipäästötöntä. 

Laitteistoa voidaan käyttää ilman fossiilista polttoainetta, täysin sähköenergialla. Laite käyttää lumen sulatuksessa hyväkseen virtaavan veden voimaa ja meriveden pohjasta nostettavaa hieman plussan puolella olevaa vettä. Lisäksi sulattimella saadaan suodatettua lumesta lähes kaikki roskat, polkupyöristä nuppineulan päihin, mukaan lukien merkittävä osa mikromuoveista.

Mereen kulkeutuvan roskan määrän pienentämisen lisäksi laitteen käyttö voi lyhentää lumen kuljetusmatkoja ja siten vähentää lumenajoon liittyviä ympäristövaikutuksia, kuten polttoaineen kulutusta ja meluhaittoja.

Mikä merkitys Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoituksella on projektillenne?


Ålandsbankenin Itämeriprojektin palkinnot ovat olleet meille valtavan tärkeitä ja auttaneet paitsi käytännön kehitystyössä myös tuotteidemme tunnettuudessa. Tämä rahoitus auttaa meitä konkreettisesti testaamaan uutta suurempaa versiota ekologisesta lumensulattimestamme Itämeren rannoilla, muun muassa Helsingissä, jotta lumesta mereen päätyvä roskaaminen saadaan loppumaan.

Jo talven 2021 aikana olimme sulattamassa satoja kuorma-autokuormia lunta Helsingissä rahoituksen avustamana. Rahoituksen avulla pääsemme toivottavasti jo ensi talvelle tarjoamaan teollisen mittakaavan ratkaisuja lumiongelmaan Helsingissä, miksei myös Turussa, Tukholmassa, Tallinnassa ja Pietarissa ja muualla Itämeren rannoilla.

Mitä Itämeri merkitsee teille?

Itämeri on meidän kotimeremme. Aletaan nyt tosissaan pitämään huolta omasta merestämme ja sitten voimme viedä meillä toimivaksi osoitettuja ratkaisuja maailman merille.

Jaa somessa

Arkisto