Pidä Saaristo Siistinä ry:n kummikouluohjelma yhdistelee teoriaa ja tekemistä – ”Ilman Itämeriprojektia tämä olisi jäänyt ajatuksen tasolle”

Itämeriprojektin pitkäaikaisen kumppani Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -hanke sai alkusysäyksen Itämeriprojektin rahoituksesta. Nyt hanke on laajentunut koko suomalaisen peruskoulun kattavaksi kummikouluhankkeeksi, josta tarkemmin kertoo PSS ry:n ohjelmapäällikkö Julia Jännäri.

Kerro ensin, millainen on sinun Itämeresi? Mitä Itämeri merkitsee sinulle?

Itämeri on minulle sielunmaisema ja turvapaikka. Varsinais-Suomen rannikon savipohjaiset rannat ja ulkosaariston kallioluodot ovat molemmat lähellä sydäntäni. Tunnenkin oloni levollisimmaksi viettäessäni aikaa mökillä Vänön saaristossa. Kun sekä työskentelee, että viettää aikansa meren äärellä ei voi sulkea silmiään sen ongelmilta ja hädältä. Siksi on upeaa seurata, miten Itämeriprojektin kaltaisten toimijoiden ansiosta pystytään edistämään monipuolisia hankkeita meren tilan parantamiseksi.

Itämeriprojekti rahoittaa hyviä ideoita ja toimintaa Itämeren tilan edistämiseksi. Millainen on teidän projektinne idea? Miten se edistää Itämeren tilaa?

Pidä Saaristo Siistinä ry on mukana Itämeriprojektissa Siisti Biitsi -kummikouluohjelmalla. Ohjelman tarkoituksena on tarjota kaikille Suomen peruskouluille maksuton toimintamalli, jonka avulla lapset voivat oppia vesistöjen roskaantumisesta ja roskaantumisen vaikutuksista. Ohjelma yhdistelee teoriaa ja tekemistä, eli luokassa tapahtuvan opiskelun vastapainona oppilaat vahvistavat luontosuhdettaan pitämällä huolta omasta kummirannastaan. Koko peruskoulun laajuisen ohjelman pyrkimyksenä on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisimman hyvät edellytykset ympäristön vaalimiseen ja roskattomuuden edistämiseen.

Mitä Itämeriprojektin rahoitus merkitsee teille?

Itämeriprojektin rahoitus on ympäristökasvatustoimintamme elinehto. Kummikouluohjelman emo-ohjelma Siisti Biitsi on aikoinaan aloitettu Itämeriprojektin tuella ja Itämeriprojektin ansiosta ohjelmassa on voitu panostaa entistä vahvemmin ympäristökasvatukseen. Ilman Itämeriprojektia Siisti Biitsi -kummikouluohjelma olisi todennäköisesti jäänyt vain ajatuksen tasolle, joten olemme äärettömän kiitollisia Itämeriprojektin tuesta ja luottamuksesta tekemiseemme.

Oletko tutustunut Itämeriprojektin tämän vuoden muihin rahoituksen saaneisiin hankkeisiin? Lähetä terveisiä suosikkiprojektillesi!

Itämeren haasteita on jälleen lähdetty ratkomaan todella monialaisesti ja kaikki hankkeet ovat äärettömän hienoja, joten on vaikea nostaa yhtä ylitse muiden. Oma suosikkini on ehkä kuitenkin Hailia Nordic Oy:n hanke, jossa Itämeren ”roskakalojen” arvostusta nostetaan ja tuotteita jalostetaan ihmisten ruokapöytiin. Hankkeen pyrkimys on selkeä myös aivan tavallisille Itämeren ongelmiin vihkiytymättömille ihmisille ja siihen voi osallistua ihan jokainen vaihtamalla välillä aterian proteiinilähteen Itämeren kalaan, eli se siis sekä edistää tervettä ruokakulttuuria, että vähentää rehevöitymistä. Mahtavaa, että rakkaasta Itämerestämme voi pitää huolta myös herkutellen!

Jaa somessa

Arkisto