Baltic Sea Science Center avaa ovensa lukiolaisille, yhdistää nuoret ja kannustaa ottamaan vastuuta

Tukholman Skansenilla sijaitseva BSSC ja Marine Education Center Malmössa saattavat yhteen tutkijoita, asiantuntijoita ja nuoria eri puolilta Ruotsia lisätäkseen tietoa Itämerestä. Yhteiset tapahtumat ja kohtaamiset myös digitaalisessa ympäristössä antavat nuorille työkaluja vaikuttaa Itämeren tilaan. Hanketta avaavat yksikönjohtaja Anna Björn ja Marine Education Centerin toiminnanjohtaja Michael Palmgren.

Kerro ensin, millainen on sinun Itämeresi? Mitä Itämeri sinulle merkitsee?

Anna: Nautin merestä kokonaisvaltaisesti ja viihdyn sekä pinnan ylä- että alapuolella. Itämereni on ainutlaatuinen, fantastinen ja elävä. Se on valtameri, joka yhdistää meidät kaikki. Haasteita luonnollisesti on, mutta meidän on kannettava ne ja jatkettava kantamista.

Michael: Minulle tulevaisuuden Itämeri on elävä merialue, joka yhdistää Itämerta ympäröivät maat. Tällä hetkellä Itämeri on rasittunut, rehevöitynyt ja ylikalastettu, mutta lisäämällä valtameritietoisuutta voimme muuttaa tämän.Terve, puhdas ja tuottava meri on elintärkeä meille kaikille.

Itämeriprojekti rahoittaa hyviä ideoita ja toimenpiteitä Itämeren tilan parantamiseksi. Mikä on projektisi? Miten se vaikuttaa Itämeren tilaan?

Anna: Ideamme on kannustaa nuoria saamaan äänensä kuuluviin ja näkemään, että he voivat vaikuttaa muutokseen. Olemme huomanneet, että monilla nuorilla on paljon ajatuksia, toiveita ja ihanteita ja että he haluavat ottaa vastuuta. Meidän on annettava heille siihen mahdollisuus mutta emme saa kuitenkaan asettaa kaikkea painoa heidän harteilleen. Se, että nuoret tapaavat ja keskustelevat samalla kun he oppivat ja saavat tuntea toivoa, on myös tie eteenpäin. Tieto on äärimmäisen tärkeä ja ehdottoman välttämätön osa Itämeren parantamisen mahdollistamiseksi.

Michael: Haluamme antaa nuorille tietoa, työkaluja muutokseen sekä äänen olla mukana tulevissa Itämerta koskevissa päätöksissä. Nuoret ovat tulevaisuuden päättäjiä.

Mitä Itämeriprojektin rahoitus merkitsee teille?

Anna/Michael: Rahoituksen saaminen on avannut tien tehdä aloitetusta projektista vieläkin parempi. Se on antanut meille mahdollisuuden laajentaa konseptia, jonka tavoitteena on tavoittaa vielä enemmän nuoria ja antaa heille alusta.

Oletteko tutustuneet muihin Itämeriprojektista tänä vuonna rahoitusta saaneisiin hankkeisiin? Lähettäkää tervehdys suosikkiprojektillenne!

Anna: Minusta Project Björkskär on erittäin mielenkiintoinen! Tuulivoiman, tuulipuistojen ja monimuotoisen luonnon mahdollisuuksien ympärille rakennettu hanke on vihreää siirtymää parhaimmillaan.

Michael: Projekti Björkskär on minustakin mielenkiintoinen. Voimala näyttää samankaltaiselta kuin mitä olemme nähneet tuulivoimapuistossa Juutinrauman sillan lähettyvillä ja tuulivoimaloissa täällä eteläisellä Itämerellä. Kaikista sen pilareista tulee keinotekoisia riuttoja, joissa on simpukoita, leviä ja paljon kaloja. Kiinnitin huomiota myös Hailia Nordicin projektiin, joka jalostaa silakoita elintarvikekäyttöön.

Haastateltavat: Anna Björn, Skansenin Baltic Sea Science Centerin yksikköjohtaja ja Michael Palmgren, Marine Education Centerin toiminnanjohtaja

Rahoitus: 15 000 euroa

Jaa somessa

Arkisto