Talkoarbete för en renare skärgård
”Under de cirka 50 år jag rört mig på sjön har jag tyvärr sett enorma mängder skräp och plast som hamnar i havet. En del spolas upp på stränderna och en del bryts ner till mikroplaster som förorenar havet och påverkar djurlivet. Därför känner jag att vi kan bidra och påverka genom att samla skräp och på så sätt minska föroreningen av Östersjön.”
Så beskriver Ålands Sjöräddningssällskaps stationsansvarige John Sjöström organisationens projekt En renare skärgård. Projektet genomförs med frivilliga krafter och syftet är enkelt men effektivt: att samla skräp från skärgårdens mest utsatta stränder och samtidigt öka miljömedvetenheten hos kommande generationer.
Pilotfasen som genomfördes 2024 gav lovande resultat: under 74 frivilliga arbetstimmar samlades 21 sopsäckar skräp in från flera öar, såsom Getskär och Gadden. Fynden bestod bland annat av plast, glas och rep som havet fört med sig till stränderna.
Projektet handlar inte enbart om städning. Varje städtillfälle är också ett tillfälle att utbilda nya sjöräddare i båthantering och navigation. Under sommaren besöks även lägergårdar, där barn och unga får lära sig om miljöskydd – och erbjuds upplevelser ombord på sjöräddningsbåten, vilket brukar vara mycket uppskattat.
Verksamhetens kontinuitet säkerställs med finansiering från Östersjöprojektet, som täcker båtarnas driftskostnader. Enligt planen kommer flera städuppdrag och lägerbesök att genomföras årligen under åren 2025–2027. Frivilliga står för arbetsinsatsen, medan kommunerna ansvarar för mottagning och återvinning av det insamlade skräpet.
”Jag tror att den stora och varaktiga förändringen kommer genom att sprida kunskap till kommande generationer. Därför vill jag skicka en hälsning till ett annat Östersjöprojekt – Havsambassadörer för Östersjöns framtid”, säger Sjöström.
Jaa somessa
Sök artiklar
Kategorier
- Konkreta kilogram (1)
- Barn och ungas projekt (1)
- Mottagare av finansiering (30)
- Nyheter (62)