Med japansk fermenteringskunskap mot näringsläckage i jorden
I projektet utvecklat av Boka-Shi Finland Oy tar man sig an skyddandet av Östersjön med en ny men uråldrig metod: fermentering. Utifrån den japanska bokashi-traditionen har man utvecklat en biofermenteringsprocess, vars syfte är att avsevärt minska näringsutsläppen från jordbruket. Metoden kombinerar helt naturlig återvinning med modern markvård.
I fermenteringsprocessen behandlas bioavfall på ett sätt som gör att slutresultatet blir näringsrik jord, gödselvätska och biokol. Denna kombination förbättrar odlingsjordens struktur och vattenhållningsförmåga samt skapar kolsänkor. Biokolet frigör näringsämnen långsamt, vilket förlänger gödslingsintervallen och förhindrar att näringsämnen sköljs ut i vattendrag. På så sätt skyddas inte bara åkrarna utan även Östersjön.
Metoden har också visat sig lovande i bekämpningen av patogener. Med biofermenteringsvätskan kan man eliminera oönskade bakterier, svampar och mögel från exempelvis förstörda rötter och frukter. Detta påskyndar markens återhämtning och möjliggör ett snabbare återbruk än vad som hittills varit möjligt – vilket är viktigt ur både hållbarhets- och ekonomiperspektiv.
Projektets produkter levereras bland annat till Qvidjas försöksgårdar samt till Helsingfors universitets fältförsök, där man undersöker materialens näringsinnehåll och dess påverkan på markhälsan. Pilotfasen för fermenteringen är redan i gång och målet är att utvidga verksamheten till Åland samt hitta produktionslokaler, exempelvis i anslutning till Ålands Trädgårdshall.
Finansieringen från Östersjöprojektet möjliggör både en utvidgning av pilotfasen och fortsatta laboratoriestudier.
”Finansieringen hjälper oss att ta oss förbi pilotfasen och stöder det ekonomiska genomförandet av forskningen”, berättar Christina Liljerot och Kenneth Kumenius-Liljerot som koordinerar projektet.
Jaa somessa
Sök artiklar
Kategorier
- Konkreta kilogram (1)
- Barn och ungas projekt (1)
- Mottagare av finansiering (30)
- Nyheter (62)