Släng inte skräp i gatubrunnen – det kan hamna i närmaste vattendrag!
Håll Skärgården Ren rf:s kommunikationskampanj Magknip av plast är nu aktuell igen. Under kampanjen dekoreras städernas brunnslock med färgglada dekaler för att öka folks medvetenhet om varifrån skräpet i vattendragen kommer och därigenom minska nedskräpningen.
De dekalprydda brunnslocken kan ses i Esbo, Helsingfors, Grankulla, Lahtis, Lundo, Åbo och Vanda. Kampanjen pågår 17–31.8.2020. Förutom brunnslocken har man i Åbo redan tidigare under sommaren kunnat se allmänna soptunnor med kampanjdekaler längs Aura å.
– Förra året genomfördes kampanjen som ett pilotförsök i Borgå, Åbo och Vanda. Budskapet bakom kampanjen samt den fräscha och roliga framtoningen uppmärksammades i flera medier och ämnet väckte önskad debatt om nedskräpningsproblemet i vattendragen. Vi är glada över att flera städer ville haka på kampanjen i år och att den även spred sig till insjövattnen. I år infaller också Östersjödagen, som firas 27.8, under kampanjtiden, berättar HSR rf:s projektkoordinator Jutta Vuolamo.
Med hjälp av kampanjen vill man lyfta fram att största delen av skräpet i vattendragen härstammar från städerna och hamnar där antingen direkt från en människas hand eller exempelvis med dagvattensystemet. Speciellt vanligt är det att kasta cigarettfimpar med filter och allt rakt ner i dagvattenbrunnar utan att vara medveten om att dagvatten nästan överallt leds direkt ut i närmaste vattendrag utan att renas. Därför är det inte förvånande att cigarettfimpar är det vanligaste skräpet på världens stränder.
– Också plastskräp, såsom omslag till picknickmat och engångskärl, hittar man påfallande mycket av på stränderna. Var och en kan alltså själv göra sin del för att avhjälpa nedskräpningsproblemet, genom att ta hand om sitt eget skräp, berättar Vuolamo.
I år ordnas kampanjen i samarbete med Esbo stad, Helsingforsregionens miljötjänster, Lahtis stad, Lundo kommun, Liedon vesi och Åbo stad.
Kampanjen Magknip av plast fick i början av året finansiering från Ålandsbankens Östersjöprojekt, vilket möjliggör en fortsättning, utveckling och utvidgning av kampanjen även 2021.
Ansökningstiden för Ålandsbankens Östersjöprojekt pågår nu och i år delas Ålandsbanken ut upp till 500 000 euro via Östersjöprojektet. Sista ansökningsdagen är 30.9.
– Vi letar inte enbart efter redan påbörjade projekt. Om du har en idé som kan främja Östersjöns välbefinnande kan du få hjälp med att förverkliga den via Östersjöprojektet, uppmuntrar Anne-Maria Salonius, chef för Ålandsbanken Finland och ordförande för Östersjöprojektets jury.
Texten och bilden: Håll Skärgården Ren rf
Jaa somessa
Sök artiklar
Senaste
- Den silverfärgade fiskens välmående speglar hela Östersjöns tillstånd.
- Östersjöprojektets finansierade projekt upprätthåller ekosystemets stödpelare
- Övergödning är ett av Östersjöns största problem – så bekämpar projekt som finansieras av Östersjöprojektet det
- Helsingin Perinnepurjehtijat ry – Vi presenterar vinnarna i Östersjöprojektet 2024
- Mariehamns stad – Vi presenterar vinnarna i Östersjöprojektet 2024
Kategorier
- Konkreta kilogram (1)
- Barn och ungas projekt (1)
- Mottagare av finansiering (24)
- Nyheter (60)