Saaristomeren suurin yksittäinen luonnonsuojelualue perustettiin Itämeriprojektin avustuksella – Baltic Sea Action Group jatkaa ainutlaatuista Elävä Itämeri -hankettaan
Elävä Itämeri -merisuojeluhanke keskittyy yksityisessä omistuksessa oleviin vesialueisiin, sillä iso osa suojelua kaipaavasta vedenalaisesta lajikirjosta sijoittuu yksityisomisteisille alueille. Baltic Sea Action Groupin projektipäällikkö Anna Klemelä kertoo, mikä häntä Itämeriprojektin rahoittamissa hankkeissa ilahduttaa ja mitä BSAG on rahoituksella saanut aikaan.
Kerro ensin, millainen on sinun Itämeresi? Mitä Itämeri merkitsee sinulle?
Itämereni on monipuolisuudessaan yllättävä ja salaperäinen. Merenpinnan alla ihmisten katseilta piilossa vallitsee toinen todellisuus. Viime vuosina olen viettänyt talvet Seilin saaressa Saaristomerellä, jossa Itämeren läsnäolo luonnollisesti korostuu. Varsinkin saaressa Itämeri merkitsee sekä hiljaisuutta ja rauhaa että hurjia myrskyjä ja vastaansanomatonta, asiat oikeisiin mittasuhteisiin pakottavaa luonnonvoimaa.
Itämeriprojekti rahoittaa hyviä ideoita ja toimintaa Itämeren tilan edistämiseksi. Millainen on teidän projektinne idea? Miten se edistää Itämeren tilaa?
Elävä Itämeri -hankkeessa tuomme monimuotoisia vedenalaisia alueita suojelun piiriin, keskittyen yksityisessä omistuksessa oleviin vesialueisiin. Tutkimusten mukaan iso osa suojelua kaipaavasta vedenalaisesta lajikirjosta sijoittuu yksityisomisteisille alueille. Etsimme suojeluun soveltuvia alueita, olemme yhteydessä omistajiin, ja mahdollistamme vuoropuhelun omistajien ja ympäristöhallinnon asiantuntijoiden välillä. Haluamme, että yksityinen suojelu perustuu vapaaehtoisuuteen ja rakentavaan yhteistyöhön vesialueiden omistajien kanssa. Lisäämme myös tietoisuutta Itämeren vedenalaisesta kauneudesta ja ainutlaatuisuudesta suurelle yleisölle suunnatun viestinnän avulla. Itämeren monimuotoisuuden suojeleminen on tärkeää, sillä lajistoltaan rikas ekosysteemi pystyy taistelemaan rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen kaltaisia uhkia vastaan.
Mitä Itämeriprojektin rahoitus merkitsee teille?
Elävä Itämeri -hankkeen toteutuminen ja sen myötä Itämeren monimuotoisuuden suojelun edistäminen on Itämeriprojektin rahoituksen ansiota. Rahoituksen avulla pystymme keskittymään ainutlaatuisen meriluonnon suojelutyöhön, joka onkin hankkeen aikana edennyt harppauksin. Esimerkiksi Saaristomeren suurin yksityinen suojelualue Gullkronassa perustettiin Itämeriprojektin rahoituksella. BSAG on mukana myös kahdessa muussa meriluonnon tilaa parantavassa hankkeessa, joiden omarahoitusosuuteen Itämeriprojekti osallistuu merkittävällä tavalla.
Oletko tutustunut Itämeriprojektin tämän vuoden muihin rahoituksen saaneisiin hankkeisiin? Lähetä terveisiä suosikkiprojektillesi!
Itämeriprojektin rahoittamissa hankkeissa ilahduttaa niiden monipuolisuus, sillä myös Itämerta vaivaavat ongelmat ovat moninaisia ja vaativat eri tyyppisiä ratkaisuja. Esimerkiksi tuulivoimapuistojen infrastruktuurin soveltuvuutta meriviljelyyn tutkiva Projekt Björkskär tekee vaikutuksen sekä ajankohtaisuudellaan, että pyrkimyksellään vedenalaisen monimuotoisuuden edistämiseen.
Jaa somessa
Hae artikkelia
Viimeisimmät
- Hopeakylkisen eväkkään hyvinvointi heijastelee koko Itämeren kuntoa
- Itämeriprojektin hankkeet kannattelevat ekosysteemin tukipilareita
- Rehevöityminen on yksi Itämeren suurimmista ongelmista – näin Itämeriprojektin rahoittamat hankkeet torjuvat sitä
- Helsingin Perinnepurjehtijat ry – Itämeriprojektin 2024 voittajat esittäytyvät
- Maarianhaminan kaupunki – Itämeriprojektin 2024 voittajat esittäytyvät
Kategoriat
- Uutinen (64)
- Rahoituksen saajat (68)
- Lasten ja nuorten projektit (1)
- Konkreettiset kilogrammat (1)