Projekt Björkskär förenar vindkraft och havsodling

Projekt Björkskär är ett biodiversitets- och innovationsinitiativ finansierat av Östersjöprojektet, där produktion av förnybar energi, havsodling och utveckling av ekosystemtjänster sammanförs.

Projektet, som startade 2023, har fått beröm särskilt för sina metoder att kombinera vindkraft med stärkandet av biologisk mångfald. Inom projektet testas och utvecklas konstgjorda rev, odling av makroalger och blåmusslor samt biodiversitetskrediter – verktyg som gör det möjligt för företag att konkret stödja ekosystemens återhämtning.

År 2025 fokuserar projektet på praktisk pilotverksamhet. Målet är att testa skalbara lösningar – såsom biodiversitetsfundament och nya odlingsmetoder för alger och musslor – som en del av vindkraftsparkens infrastruktur. Björkskär fungerar som testplattform bland annat för odling av grönslick (Cladophora glomerata) och sudare (Chorda filum) samtidigt som det skapas nya livsmiljöer för fiskbestånd och kräftdjur.

Projektets viktigaste innovation är dock inte en enskild teknologi, utan det tankesätt det skapar: en modell för ett mångsidigt hav och ekonomiskt samarbete, där havet är en plats för både produktion och bevarande. Detta återspeglas också i projektetteamet, där forskare, sjöfartsaktörer och energibolag samarbetar. Projektet leds av OX2 Åland, Under Ytan och Nemo Seafarms, och är en del av EU:s initiativ Restore Our Ocean & Waters.

Det stöd på 70 000 euro som Östersjöprojektet beviljat för år 2025 täcker nästan 40 % av projektets totala budget. Utan detta stöd skulle många av försöken stanna på idéstadiet. Nu kan de genomföras i praktiken – och kanske även kopieras till andra delar av Östersjöområdet.

Jaa somessa

Arkiv