Det tioåriga Östersjöprojektet bjuder in till handling

Skärgårdshavets största privata naturskyddsområde. Avlägsnande av läkemedelsrester från avloppsvatten. Forskning om algodling för att bromsa övergödning. Möjliggörande av seglarlägerskolor för barn i ekonomiskt utsatta situationer. Detta är exempel på projekt som finansieras av Ålandsbankens Östersjöprojekt. Sedan starten 2015 har Östersjöprojektet delat ut nästan 5 miljoner euro till startups, idéer och initiativ som bidrar till att förbättra Östersjöns tillstånd.

Varje år är en ny möjlighet

Östersjöprojektet anordnar varje år en finansieringsomgång som välkomnar alla att delta i miljöinsatserna. Årets ansökningsperiod pågår just nu och fortsätter till slutet av februari. Finansiering kan sökas av privatpersoner, företag, stiftelser och forskningsprojekt med konkreta resultat som mål. Det huvudsakliga målet är att skapa långsiktig verksamhet och effekt för Östersjön. Östersjöprojektet uppmuntrar också till stort tänkande – dagens idé kan växa till något globalt. Så skedde till exempel med Åland Index, en innovation utvecklad av Ålandsbanken för att mäta miljöpåverkan av köp. Idag når den 850 miljoner människor världen över genom det svenska företaget Doconomy.

Renhet, biologisk mångfald och framtid

Finansiering från Östersjöprojektet delas ut inom tre olika kategorier.

Renhet: Denna kategori finansierar projekt som förbättrar vattenkvaliteten och ekosystemets livskraft i Östersjön. Projekten inom denna kategori erbjuder lösningar för att avlägsna giftiga och skadliga ämnen som inte hör hemma i Östersjön.

Framtid: Vi finansierar startups och innovationer som kännetecknas av mod och nytänkande i sökandet efter nya lösningar för att förbättra Östersjöns tillstånd. Även projekt med fokus på miljöutbildning, attitydförändring och information om Östersjön är välkomna i denna kategori.

Biologisk mångfald: En mångsidig Östersjö är en central idé i projektet, och denna kategori stöder initiativ som bekämpar förlust av biologisk mångfald. Här ingår restaurerings- och bevarandeprojekt samt initiativ för miljövänligt jordbruk. Även teknologier som främjar biologisk mångfald är välkomna.

Tillsammans kan vi skapa förändring

Endast genom samarbete kan vi uppnå verklig effekt. Därför samarbetar Östersjöprojektet med bland annat John Nurminens Stiftelse, BSAG och WWF för att stödja deras arbete. Du kan läsa mer om de projekt som finansieras av Östersjöprojektet här.

Ansökningsperioden för Östersjöprojektets finansiering är öppen till den 28 februari 2025.

Jaa somessa

Arkiv