Östersjöprojektets finansierade projekt upprätthåller ekosystemets stödpelare
Blåstången är Östersjöns hemliga hjälte som upprätthåller livsmiljöer för många organismer och skyddar den marina biologiska mångfalden.
Blåstången är en lång och brun alg som är vanlig i Östersjön och till synes rätt alldaglig. Dess betydelse för området och Östersjöns övriga ekosystem är dock enorm.
Blåstången bildar till exempel så kallade algskogar, som fungerar som viktiga skyddsområden samt mat- och reproduktionsområden för många djur och växter.
I dessa algskogar trivs både små kräftdjur och fiskar, och de fungerar också som matplatser för många sjöfåglar.
De livsmiljöer som skyddas av blåstångsmattor erbjuder dessutom skydd och näring för små organismer som märlkräftor och plankton, vilka är viktiga delar av näringskedjan.
Den anspråkslösa algen hjälper också till att hålla havsvattnets näringsämnen i balans och förhindrar skadlig algblomning.
Blåstången är en nyckelart, vilket innebär att dess roll i ekosystemet är stor jämfört med andra arter. Den är inte bara en alg bland andra, utan dess existens stöder brett hela Östersjöområdets mångfald.
Om en nyckelart försvinner, försvinner också många andra arter som är beroende av de resurser nyckelarten tillhandahåller.
Detta kan leda till en radikal förändring av ekosystemen eller till och med dess kollaps.
Även om blåstången har anpassat sig till förhållandena i Östersjön, är den känslig för klimatförändringar och övergödning. Uppvärmningen av havet och förändringar i salthalten kan äventyra dess levnadsvillkor.
De projekt som finansieras av Östersjöprojektet syftar alla till att förbättra Östersjöns välbefinnande.
Ett av de största projekten är Östersjöprojektets långvariga samarbetspartner Baltic Sea Action Groups initiativ Ett levande Östersjön, som strävar efter att skydda privatägda vattenområden där också blåstången lever.
Försämrad vattenkvalitet och dess näringsbelastning kan också störa blåstångens livskraft och leda till att den minskar.
En annan av Östersjöprojektets långvariga samarbetspartner John Nurminens Stiftelse, har genom sina projekt minskat bland annat jordbrukets näringsutsläpp i vattendrag, vilka ökar uppvärmningen och övergödningen av vattnen.
Detsamma gäller Oy Lykkan Ab, som fick finansiering våren 2024 och som främjar metoder för regenerativt jordbruk med målet att minska fostor- och kväveutsläppen från jordbruk.
Östersjöprojektet har under årens lopp finansierat ett stort antal projekt vars mål och resultat tydligt kan mätas, men det strävar också efter att stödja barns och ungas fostran till medvetna vuxna.
Genom att stärka den nya generationens relation till Östersjön och öka medvetenheten om dess tillstånd bland unga, försäkrar vi oss om att det även i framtiden finns människor som bryr sig om hur vårt närliggande havs välbefinnande.
Exempel på dylika projekt inom miljöfostran är till exempel den fleråriga kampanjen Snygg Beach som förverkligas av Håll Skärgården Ren rf samt den Östersjörelaterade filmen Minun mereni – Mitt hav, regisserad av Ari Heinilä, som fick finansiering våren 2024 och som har visats i skolor runt om i Finland.
Vårt arbete fortsätter och snart är det dags för ny finansieringsomgång. Hur kan du skydda blåstången och andra arter i Östersjön?
Läs mer om hur du ansöker om finansiering här.
Jaa somessa
Sök artiklar
Senaste
- Den silverfärgade fiskens välmående speglar hela Östersjöns tillstånd.
- Östersjöprojektets finansierade projekt upprätthåller ekosystemets stödpelare
- Övergödning är ett av Östersjöns största problem – så bekämpar projekt som finansieras av Östersjöprojektet det
- Helsingin Perinnepurjehtijat ry – Vi presenterar vinnarna i Östersjöprojektet 2024
- Mariehamns stad – Vi presenterar vinnarna i Östersjöprojektet 2024
Kategorier
- Konkreta kilogram (1)
- Barn och ungas projekt (1)
- Mottagare av finansiering (24)
- Nyheter (60)